A paella a hírek szerint inkább katalán eredetű, de mi, külföldiek kezeljük egyszerűen Spanyolországból származóként. Készíthető csirkével, zöldségekkel, tenger gyümölcseivel… Hozzávalók:
(4-6 fő részére)
- egy kb. 1 kg-os csirke
- 35 dkg rizs
- 10 dkg zöldborsó
- 4 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsompaprika
- 7 dl tyúkhúsleves
- 2 kk. pirospaprika
- 1 mokkáskanál sáfrány
- csipetnyi kakukkfű
- 2 babérlevél
- 1 ek. finomra vágott petrezselyem
- 1 kk. só
- törött bors
Elkészítése:
Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikákra szelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával és felöntjük a levessel, ízesítjük babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, borssal.
Lefedve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig, ezalatt a csirka húsa már majdnem megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a sáfrányt. Nagy lángon főzzük 5 percig, majd lefedve, kis lángon 10 percig, anélkül, hogy megkevernénk. Ennyi idő alatt megpuhul a rizs, és a leve is elpárolog. Közben persze nem árt a fedő alá kukkantani, és ha előbb elfőné a levét, egy kis levessel pótolni!
Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. Lábosban tegyük az asztalra, miután a petrezselyemmel megszórtuk.
Készíthető csirke helyett nyulas vagy tengeri gyümölcsös változatban is!